Soveværelset kan være det mest magiske værelse i jeres hjem, hvor man kan læse, se en film, hygge sig og altid have det rart og trygt. Det kan også blot fungere som et sove-værelse, hvor der maksimalt må være en natlampe og et natbord.

Hvis man har besvær med at falde i søvn om aftenen, anbefales det ikke, at man har fladskærms tv i soveværelset. For den søvnbesværede skal soveværelset være så roligt og fredeligt som muligt i stedet.

Brugen af soveværelset

Hvordan bruger man et soveværelse?

Spørgsmålet er sværere end som så. Man skal tage kvadratmeterne med i første omgang og spørge – hvad er muligt? Et lille soveværelse, hvor der er plads til en seng og et klædeskab stiller ikke ejeren med mange indretningsmuligheder. Er soveværelset lidt større, opstår behovet for at gennemse indretningsmulighederne nærmere.

Derefter skal man forholde sig til brugen af soveværelset. Skal du blot sove i soveværelset, eller fungerer det også som opholdsrum? Et soveværelse i en mindre lejlighed skal måske kunne huse gæster, hvorfor en sofa eller bord og stole skal kunne være i soveværelset.

Endelig skal du spørge til en hyggelig belysning i soveværelset. Den hyggelige belysning fra loftslamper, standerlamper og måske indendørs lanterner sætter soveværelset i en bestemt stemning. Belysningen skal altid overvejes, om du har et lille soveværelse, et kombinationssoveværelse – som skal huse gæster – eller et sove-værelse. Lyset spiller en essentiel rolle i indretningen af soveværelset.

Varme og hygge i soveværelset

Det naturlige lysindfald i soveværelset er med stor sikkerhed allerede velovervejet, da man udvalgte, hvilket rum som skulle fungere som soveværelse. Nogen elsker aftensol i soveværelset, andre elsker, at solens stråler sparker en ud af sengen om morgenen.

Efter den naturlige belysning skal lyset fra el-pæren overvejes. Hvor kraftigt lyset skal skinne fra loftslampen, skal grundigt overvejes og tænkes ind med det naturlige lysindfald i soveværelset. Hvis der ikke er meget aftensol, kræver det, at loftslampen kan være rimelig kraftig, da det skal kunne lyse hele soveværelset op.

Senere ved sengetid bliver det mindre relevant med en skarp belysning fra loftet. Her er det langt mere gældende, at du har en behagelig og rolig belysning, skal du f.eks. læse lidt eller se en serie, før du rammer puden.

Her vil en standerlampe, hvor intensiteten af lyset kan kontrolleres, eller en lanterne i hjørnet være helt perfekt. På den måde kan du tænde et spinkelt lys, der varmer rummet op og giver en hyggelig stemning.

Et mørkt soverum til den optimale nattesøvn

Det hedder et soveværelse af en årsag. De fleste soveværelser har det som sit primære formål, at personerne i rummet skal lægge sig på puden og falde i søvn.

Soveværelset skal derfor ikke blot have en hyggelig belysning. Det skal også kunne have ingen belysning overhovedet, ingen larm og absolut ro. Ingen forstyrrelse for nethinden eller øregangene sikrer den bedste søvn og hurtigste vej dertil.

Forhåbentlig har du kunnet hente noget inspiration hertil, hvordan du skal indrette dit soveværelse, alt efter den brug du har af det. Giv det en grundig overvejelse og gå så i gang med at indrette.